Image by HANSUAN FABREGAS from Pixabay

(Kuva: HANSUAN FABREGAS, Pixabay)

Mitä tarkoittaa olla generatiivinen? Generatiivinen voisi olla suomen kielellä tuottava. Tai vapaasta kuvattuna sellainen ihminen (tai tekoäly), joka kykenee luomaan uutta.

Mitä tarkalleen ottaen on uuden luominen?

Yleisesti ottaen ”uuden luominen” liittyy kykyyn keksiä, suunnitella ja toteuttaa jotain ennen näkemätöntä tai uutta. Paradoksi uuden luomisessa on se, että moni idea itsessään ei ole ollenkaan uusi tai ennenäkemätön. Uuden luomisessa ehkä eniten uutta tai tuoretta voi olla toteutukset. Teknologian avulla moni sellainen idea on mahdollista rakentaa ja toteuttaa mitä aikaisemmin ei voinut. Toisaalta puolestaan esimerkiksi esittävässä taiteessa joku show joka olisikin tehty joskus ennen videokameroita, varmasti sisältää potentiaalia säväyttää edelleen tänä päivänä ja voi olla katsojan näkökulmasta uusi kokemus.

Luovuus aiheena on kiehtonut minua kovin pitkään. Ja olen pohtinut miksi jotkut ihmiset ovat tuotteliaampia, kuin toiset ihmiset?

Kovin pitkän pohdinnan ja myös jonkin asteisen itsesyyllistämisen tuloksena olen saanut oivalluksen. Tuotteliaisuus riippuu mittarista, jota arvostaa. Jotkut ihmiset elävät käytännönläheisempää elämänvaihetta tai muuten vaan nauttivat sellaisista asioista, kun taas toisilla on enemmän aikaa päiväunien näkemiseen ja vaikkapa abstrakteihin luoviin projekteihin. Kumpikaan ei ole toista parempi. Toiselle siisti piha ja pihatyöt ovat tärkeitä, toiselle runojen raapustelu tai musiikin soittaminen.

Tavallaan myös oivalsin, että maailmassa on maksimaalisen erilaisia ihmisiä. Ja sen takia muita voi olla vaikea ymmärtää.  Maksimaalisen erilaisella tarkoitan, että meillä on tosi paljon samaa ja tosi paljon yhteistä. Mutta psykologiamme eroaa toisistamme niin paljon kuin on mahdollista, mutta silti se on sen verran lähellä, että pystymme tulemaan toimeen (halutessamme) toistemme kanssa.

Voisin siis loppuun todeta, että generatiivisuus on omien erityispiirteiden löytämistä, niiden hyväksymistä ja niiden käyttämistä muiden iloksi. Voimme olla tuotteliaita omien kiinnostuksen kohteidemme mukaisesti, kuitenkin muita loukkaamatta ja pyrkimällä ilahduttamaan heitä. Se mitä meidän erityispiirteidemme työn hedelmille tulee, voi olla, että kaikki eivät niitä arvosta. Eikä pidäkään. Sen takia me olemme maksimaalisella tavalla erilaisia ihmisiä. Vaikka kaikki eivät ehkä arvosta lahjojesi tuotoksia, todennäköisesti maailman 7,88 miljardin ihmisen joukosta löytyy useampikin henkilö, joka itse asiassa arvostaa niitä juuri sellaisina kuin ne ovat

Iloista ja energistä illan jatkoa!

Janne